Handledarkurs

Introduktionsutbildning ska genomföras av dig som ska ta körkort för behörighet B (Bil) och för dig som ska agera handledare.

Kursen ges i Mjärdevi Center i Linköping (Teknikringen 10) och tar ca 3,5 timmar. Gratis parkering finns precis intill huset. Kursen hålls på svenska.

För tillfället har vi inga planerade kurser, var vänlig kontakta info@trafikonline.se för mer information.

Är kursen som du vill gå fullbokad eller passar inte någon av tiderna? Mejla oss på info@trafikonline.se.


Är ni godkända som utbildare för Introduktionsutbildningen (Handledarkursen) samt Riskutbildning del 1 för behörighet B?
Ja, vi är av Transportstyrelsen godkända som utbildare både för Introduktionsutbildningen (även kallad Handledarutbildningen), samt för Riskutbildning del 1 för behörighet B (Riskettankursen). Bendtsen & Johansson AB som är ägare av Trafikonline.se står med i Transportstyrelsens databas över godkända utbildare.

Vem håller i Handledar- och Riskettankurserna?
Evelina håller i kurserna. Hon gick Trafiklärarutbildningen år 2004, och år 2008 studerade hon till utbildningsledare vid Örebro Universitet.

År 2006 infördes det som ett krav att den som ska övningsköra privat måste genomföra en så kallad Introduktionsutbildning (Handledarkurs/Handledarutbildning) för att få övningsköra privat. År 2009 infördes Riskutbildning 1 som krav för den som ska ta körkort för behörighet B. Evelina har hållit i båda dessa kurser cirka en gång i veckan sedan dessa krav infördes.

Små grupper. Våra grupper är små, detta ger varje person tid och möjlighet att ställa frågor till läraren.

Parkering - Kan man parkera i närheten? Ja, på baksidan av huset så finns en stor parkering där flera platser är till för besökare till huset (Mjärdevi Center).

Vad är Mjärdevi Center? Mjärdevi Center där kurserna hålls är en stor byggnad som inrymmer en mängd kontor och konferenslokaler. Kurserna hålls på olika våningsplan beroende på antalet deltagare vid varje enskilt kurstillfälle. När ni har bokat en kurs så skickar vi ut ett SMS med mer information om var vi ska träffas innan varje kurs.

Kaffe, te, choklad och fika? Innan varje lektion börjar så erbjuds deltagarna kaffe eller annan valfri dryck ifrån vår kaffemaskin. I paus nummer två så bjuder vi även på fika! Inne i rummet så finns det även bubbelvatten som kursdeltagarna kan dricka av under kursens gång.

Introduktionsutbildning / Handledarkurs / Handledarutbildning

  • Kursen hålls i Mjärdevi Center i Linköping.
  • Kursen ges på svenska.
  • Kursen är 3 timmar lång oavsett antalet deltagare. Detta enligt det krav som Transportstyrelsen ställer.
  • Kravet för att bli godkänd på denna kurs är att du deltar aktivt och att du stannar kvar tills kursen är genomförd!

Kan jag övningsköra direkt efter att jag har gått kursen? Nej. Efter genomgången kurs så tar det cirka 1-2 veckor (under högsäsongen på sommaren så kan det ta mycket längre tid) innan Transportstyrelsen utfärdar det intyg som tillåter dig att övningsköra. Ni får alltså inte övningsköra direkt efter att kursen är genomförd, utan måste alltså invänta det handledarintyg som ger er tillåtelse att övningsköra. Handledarintyget är alltså inte det samma som körkortstillståndet.

Ansökan om handledarskap - Denna ansökan kan genomföras innan du har gått kursen. För att snabba på processen så kan ni innan kursen ansöka om handledarskap. Det gör ni enklast genom att Googla "ansökan om handledarskap". Klicka er sedan in på Transportstyrelsens hemsida och fyll i de uppgifter som anges. Tänk på att göra en ansökan för varje kombination av handledare och förare. Om två föräldrar ska övningsköra med två barn så måste familjen totalt sett göra fyra ansökningar:

  • Förälder 1 + Barn 1
  • Förälder 1 + Barn 2
  • Förälder 2 + Barn 1
  • Förälder 2 + Barn 2